Op zoek naar een advocaat bij hoger beroep?
Ben je het niet eens met een vonnis in je rechtszaak schakel dan de advocaat bij je hoger beroep in. Een advocaat bij een hoger beroep zorgt ervoor dat je belangen optimaal tijdens de tweede inhoudelijke behandeling van de rechtszaak zijn behartigd. Het is namelijk zo dat bij een hoger beroep de zaak en alle verwante feiten nogmaals door het recht moeten worden behandeld om tot een tweede oordeel te kunnen komen. Aanvullende feiten en verklaringen kunnen een meer duidelijk beeld schetsen van de omstandigheden waarbinnen de zaak zich afspeelt. Op basis daarvan in combinatie met het aanvullende juridische betoog kan de rechter tot een ander oordeel komen, zodat jouw belangen beter tot zijn recht komen.

Wat doet jouw advocaat?

De advocaat bij hoger beroep zorgt ervoor dat de zaak van begin tot eind compleet inhoudelijk wordt behandeld en in de juiste juridische context wordt geplaatst. Door de advocaat bij hoger beroep worden onder andere de volgende stappen ondernomen:

 • eerste analyse van de mogelijkheid om een succesvol hoger beroep aan te tekenen. Is er voldoende bewijslast om tot een beter resultaat te komen;
 • het vinden van aanvullende bewijslast en getuigen om tot een beter resultaat te komen;
 • de feiten in een juridisch verband zetten bij aanhaling van de juiste wetteksten en jurisprudentie;
 • het voor laten gaan bij de rechter in tweede aanleg;
 • het geven van een uitgebreid pleidooi waarbij een complete argumentatie ervoor moet zorgen dat de rechter op andere gedachten wordt gebracht.

Met de inzet van de advocaat bij hoger beroep krijgt de rechter een positiever beeld van de zaak waardoor je een beter resultaat binnen de uitspraak krijgt.

Het arrest volgt als uitspraak

Is de rechtszaak binnen het hoger beroep compleet behandeld dan vormt de rechter in tweede aanleg het laatste oordeel. Deze uitspraak wordt een arrest genoemd en overrulet het eerdere vonnis. Het arrest is daarnaast de laatste uitspraak mogelijkheid omdat het recht bij een hoger beroep voor de laatste maal de zaak inhoudelijk behandelt. Het arrest kan de volgende resultaten bieden waarbij de rechter in tweede aanleg:

 • het vonnis van de rechter in eerste aanleg overneemt: er is geen verzwarende of ontlastende bewijslast gevonden en de rechter is van mening dat de gedaagde proportioneel accuraat wordt bestraft;
 • vonnis 'overrule'. Er is wel verzwarende of ontlastende bewijsvoering aangeleverd waardoor de rechter tot ander inzicht is gekomen. De gedaagde kan worden vrijgesproken, minder zwaar of zwaarder worden bestraft.

De uitspraak bij het hoger beroep kan dus tot meerdere resultaten leiden. Belangrijk is het dus om vooraf een reƫle inschatting te maken van de slagingskansen indien je met je advocaat in hoger beroep gaat.

Wat is in cassatie?

Nadat het hoger beroep is uitgesproken kan het zijn dat een partij nog steeds ontevreden is met het eindresultaat. Inhoudelijk kan er echter niets worden gedaan aan een zaak. Uitzondering op die regel is gebruik te maken van in cassatie. Bij de Hoge Raad kan een zaak worden bekeken of:

 • procedurele fouten zijn gemaakt zoals onjuist verkregen bewijsmateriaal of onjuiste juridische stappen zijn gemaakt;
 • het recht op de juiste manier is toegepast. Ook rechters of advocaten kunnen soms fouten maken door onjuiste wetteksten of jurisprudentie aan te wenden.

Bestaat er het vermoeden dat het recht onjuist is toegepast bij het hoger beroep ga dan bij je advocaat te rade om zo de volgende stap te nemen.

 

Weet u niet zeker of u een zaak heeft?

085-773 70 80

(Lokaal tarief)

 1. Bel onze intakebalie
 2. Vertel kosteloos uw juridische probleem
 3. De juiste advocaat wordt gezocht
 4. De advocaat neemt vrijblijvend contact met u op