Het aangaan van hoger beroep gaat gepaard met griffierechten. Hoger beroep aantekenen kun je doen direct nadat een vonnis is uitgesproken echter je hebt daarnaast in principe tot op drie maand bedenktijd. Teken je het hoger beroep aan dan moeten de administratieve handelingen door de griffier worden opgestart. De griffierechten behorende bij het hoger beroep dienen eerst te worden betaald voordat het hoger beroep feitelijk aanhangig kan worden gemaakt. Daartoe kun je de acceptgiro van de griffier van de rechtbank betalen, of je laat het via de advocaat voor hoger beroep direct ter plaatse voldoen. Wat speelt er zoal mee met het griffierecht en het hoger beroep?

Waarom griffierechten?

De griffierechten moet je betalen omdat daarmee het hoger beroep voor de rechtbank kan worden opgestart. Er dienen namelijk basis administratieve handelingen uitgevoerd te worden. Middels griffierechten deelt de burger of eisende partij in de kosten mee van de gerechtelijke procedure. Afhankelijk van het type hoger beroep en wat voor rechtszaak het betreft kunnen de griffierechten hoog of laat uitvallen. Het minimale bedrag waar je rekening mee moet houden voor de aanvraag van de griffierechten bij hoger beroep is 115 euro. Naast deze griffierecht kosten moet je eveneens met andere kosten rekening houden.

Kosten naast het griffierecht

Om in hoger beroep te kunnen gaan dien je uiteraard een juridisch specialist in handen te hebben in de vorm van een advocaat voor hoger beroep. Daarnaast moet je tijdens de procedure nabij de rechtbank verblijven en/ of heb je vervoerskosten. Inclusief de griffierecht kosten kunnen de totaal kosten ook oplopen. Je hebt dan de volgende mogelijkheden om de kosten naast het griffierecht op de volgende manier te financieren:

  • rechtsbijstandsverzekering: sommige verzekeringen hebben een dekking voor hoger beroep. Lees daartoe nauwkeurig de kleine lettertjes van de algemene voorwaarden door;
  • bij geen succes geen betaling: sommige advocaten zijn overtuigd dat zijn het hoger beroep voor je kunnen laten winnen. Dit houdt in dat zij het risico op zich nemen en de griffiekosten en overige kosten tijdens de procedure zelfstandig dragen. Komt het tot een positief resultaat dan worden er kosten in rekening gebracht;
  • zelfstandige bekostiging: ben je kapitaalkrachtig dan heb je voldoende middelen in huis om de kosten te dragen.

Span je een hoger beroep aan tegen een overheidsbeslissing dan kun je recht hebben op financiële compensatie van een deel van de gemaakte griffierechten en overige juridische onkosten. Vraag dit tijdig aan tijdens het hoger beroep.

Waarom wettelijke termijn griffierecht?

Beide partijen hebben binnen het hoger beroep drie maand de tijd om in hoger beroep te gaan waarbij het griffierecht tijdig moet worden voldaan. Uiteraard kan dit direct na het vonnis worden gedaan. Maar beide partijen hebben in principe de wettelijke bedenktijd. Mogelijk moet de bewijslast opnieuw met de advocaat voor hoger beroep aandachtig worden bestudeerd en dient aanvullende bewijslast met jurisprudentie te worden gevonden. Dat kost uiteraard tijd en daarom is er een wettelijke termijn voor griffierecht ingevoerd zodat iedereen tijdig achteraf in hoger beroep kan gaan. informeer bij de advocaat voor hoger beroep waar je bij griffierechten nog meer rekening moet houden.

 

 

Weet u niet zeker of u een zaak heeft?

085-773 70 80

(Lokaal tarief)

  1. Bel onze intakebalie
  2. Vertel kosteloos uw juridische probleem
  3. De juiste advocaat wordt gezocht
  4. De advocaat neemt vrijblijvend contact met u op