Wilt u graag in hoger beroep gaan?
In hoger beroep gaan doe je als je het niet eens bent met het vonnis van de rechter. Je bent onschuldig of je bent van mening dat je wel erg zwaar onjuist wordt bestraft. Die redenen zijn aanleiding genoeg om beroep aan te tekenen. Naast dat de gedaagde recht heeft op hoger beroep kan ook de eisende partij hoger beroep aantekenen. Dit houdt eveneens in dat beide partijen tegelijkertijd om verschillende redenen in hoger beroep kunnen gaan. Met een hoger beroep wordt de zaak opnieuw tegen het licht gehouden en volgt er een nieuwe gerechtelijke uitspraak, het arrest. Waar moet je rekening mee houden aangaande een hoger beroep?

Tijdige aantekening

Om een hoger beroep aan te tekenen dient dat uiteraard tijdig te gebeuren. Het kan zijn dat direct na het vonnis in hoger beroep wordt gegaan, echter soms is bedenktijd nodig. Daarom hebben beide partijen tot op drie maand de tijd om het hoger beroep kenbaar te maken. Die periode kan bijvoorbeeld nuttig worden gebruikt om aanvullende bewijslast of getuigen te vinden zodat het hoger beroep een succes kan zijn. Laat u voorlichten door de advocaat voor hoger beroep om zo een goede beoordeling van uw zaak te kunnen krijgen.

Juridische voorbereiding

Een hoger beroep kan pas goed slagen indien er gedegen voorbereiding is geweest. De zaak moet namelijk in de juiste juridische context worden geplaatst. Ieder aspect van de zaak moet opnieuw worden beoordeeld en een juridische jasje aangemeten te krijgen. Daartoe dient door de advocaat voor hoger beroep wetteksten en jurisprudentie aangehaald te worden om zo de zaak kracht te geven. Zodoende kan met goede voorbereiding een stevig solide maar vooral overtuigend juridisch verhaal worden opgebouwd om de rechter op andere gedachten te brengen.

Het betoog

Om de rechter in tweede aanleg nu wel goed te overtuigen van de verminderde verantwoordelijkheid van de beklaagde heeft de advocaat uiteraard een strak geregisseerd betoog. Met het betoog wordt benadrukt dat er verzachtende omstandigheden van toepassing zijn mogelijk met aanvullende ontlastende verklaringen. Op die manier kan via het betoog de juridische kracht van de eisende partij aan het wankelen worden gebracht, zodat de rechter gunstiger oordeelt. Met een hoger beroep kan ook jij een betere uitspraak verwachten. Schakel de advocaat voor hoger beroep in om een beter resultaat te verkrijgen.

De resultaten

Je gaat uiteraard niet voor niets in hoger beroep. De verwachtingen zijn altijd hoog en veelal met goede reden. Indien het recht onjuist is toegepast terwijl de feiten anders zouden verwachten, dan kan het niet anders dat een hoger beroep veel beter resultaat oplevert. Met een hoger beroep kunnen beide partijen beter resultaat boeken, uiteraard ten nadele van de tweede partij. De volgende resultaten kunnen worden geboekt:

  • de rechter vindt de bewijslast onveranderd en volgt de eerdere uitspraak;
  • aanvullende argumenten en bewijslast verzwaren of verlichten juist de schuldvraag. Dit kan betekenen dat de strafmaat evenredig verandert;
  • de schuldvraag vervalt compleet omdat de relatie schade en schuld niet aantoonbaar is.

Met een hoger beroep kun je dus veel bereiken.

Arrest is laatste beoordeling

Indien binnen een rechtszaak het arrest is uitgesproken dan is dat oordeel bindend. Het vormt daarmee de laatste inhoudelijke behandeling van de zaak binnen het recht. De uitspraak binnen het hoger beroep kan niet meer worden veranderd. Ben je echter van mening dat er procedurele fouten zijn gemaakt zoals onwettig verkregen bewijslast dan kun je de zaak laten herbeoordelen door incassatie te gaan. Informeer daarover bij de advocaat voor hoger beroep.

 

Weet u niet zeker of u een zaak heeft?

085-773 70 80

(Lokaal tarief)

  1. Bel onze intakebalie
  2. Vertel kosteloos uw juridische probleem
  3. De juiste advocaat wordt gezocht
  4. De advocaat neemt vrijblijvend contact met u op