Ontevreden over het vonnis binnen jouw zaak, ga dan in hoger beroep bij de rechtbank. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je het niet eens bent met een uitspraak. Denk daarbij aan:

 • je bent gewoon onschuldig echter je wordt wel veroordeeld;
 • de strafmaat staat niet in verhouding tot de gepleegde feiten;
 • er zijn duidelijk ontlastende of verzwarende argumenten waarmee tot een geheel andere uitspraak had moeten gekomen.

Uiteraard is het van belang om met de advocaat voor hoger beroep te overleggen of het in jouw omstandigheden verstandig is om in hoger beroep te gaan bij de rechtbank. Je wilt namelijk een verbetering van de uitspraak en niet het omgekeerde. Laat je zaak bij de rechtbank ook op een juridisch correcte manier voorbereiden door daartoe onze advocaat voor hoger beroep aan te wenden.

Hoger beroep snel inzetten

Ben je het echt niet eens met de uitspraak bij een vonnis dan kom je daadkrachtig over door direct in hoger beroep te gaan. Het hoger beroep kan namelijk op dezelfde dag van het vonnis maar ook tot op negentig dagen later worden aangezegd. Snelle beslissers kunnen dus snel doorpakken. Voor diegene die de bewijslast nog even rustig willen bekijken is er dus een bedenk periode van drie maand. Zodoende krijgt iedere partij voldoende tijd om na te denken over een hoger beroep bij de rechtbank. Let bij het aantekenen van het hoger beroep op dat je het tijdig doet. De wettelijke termijn voor het aantekenen bij de griffier van de rechtbank kan zomaar verlopen zijn.

Waar zijn rechtbanken?

Er zijn maar op vijf locaties in Nederland zogenaamde gerechtshoven. Bij deze gerechtshoven kun je in hoger beroep gaan bij zaken binnen:

 • het strafrecht: dit recht behandeld alle zaken waarbij een misdrijf is gepleegd;
 • het civiel recht aangaande alle burgerlijke zaken onderling en met de overheid;
 • recht aangaande belastingszaken.

Om voor deze zaken in hoger beroep te gaan bij de rechtbank moet je naar Amsterdam, Arnhem, Den Bosch, Den Haag of Leeuwarden. Daar wordt je zaak in hoger beroep van begin tot eind compleet opnieuw inhoudelijk beoordeeld.

Kostenplaatje

Aan het in hoger beroep gaan zit ook een kostenplaatje verbonden. Verliest men de zaak dan dien je praktisch alle kosten te dragen. Win je echter het hoger beroep dan kun je bij zaken aangaande overheidsbeslissingen een tegemoetkoming krijgen in de rechtelijke onkosten. Let wel dat je deze bijdrage tijdig tijdens het hoger beroep aankaart en aanvraagt zodat je er recht op hebt. Aanvragen na de uitspraak worden niet gehonoreerd. Met welke kosten heb je zoal tijdens het hoger beroep bij de rechtbank te maken:

 • je moet naar de locatie reizen waar een gerechtshof is gevestigd;
 • je zult gedurende het hoger beroep ergens moeten verblijven;
 • je huurt een advocaat voor hoger beroep in;
 • je dient specialisten te vergoeden.

Daarnaast moet je nog griffie rechten tijdig betalen om de zaak administratief aan het rollen te krijgen bij de rechtbank. Overleg met je advocaat wat de mogelijkheden zijn binnen de financiering van de onkosten. Mogelijk kun je gebruik maken van betaling via het niet winnen niet betalen principe. Lees daarnaast altijd de kleine lettertjes door van je rechtsbijstandsverzekering, omdat er mogelijk een dekking voor hoger beroep van toepassing is.

 

Weet u niet zeker of u een zaak heeft?

085-773 70 80

(Lokaal tarief)

 1. Bel onze intakebalie
 2. Vertel kosteloos uw juridische probleem
 3. De juiste advocaat wordt gezocht
 4. De advocaat neemt vrijblijvend contact met u op