Ben je het niet eens met de beslissing van een rechter? Ga in hoger beroep! Het kan altijd voorkomen dat er ergens een geschil over bestaat en dat het tot een rechtszaak komt. De rechter doet dan een uitspraak over het geschil en wanneer je het daar niet mee eens bent, kun je in hoger beroep gaan. Wanneer je in hoger beroep gaat, kan dat leiden tot een andere uitspraak van de zaak. Het kan zijn dat de nieuwe uitspraak je beter uitkomt, maar het kan ook zijn dat het juist de andere kant op uitpakt. Voordat je in hoger beroep gaat, is het handig om je te verdiepen in de gang van zaken zodat je niet voor verrassingen komt te staan. 

In hoger beroep

Wanneer je in hoger beroep gaat, stap je naar een hogere rechter voor een nieuwe uitspraak over de zaak. Deze rechter wordt vaak een raadsheer genoemd. Je gaat in hoger beroep wanneer je het niet eens bent met de uitspraak van de rechter. Je tekent als het ware bezwaar aan. Dat kan over van alles gaan, wanneer je een boete hoger dan 50 euro krijgt, een taakstraf opgelegd hebt gekregen of een gevangenisstraf hebt gehad, ben je vrij om in hoger beroep te gaan. Dit moet dan wel binnen 2 weken gebeuren, na die 2 weken is er geen mogelijkheid meer. Wanneer je een strafbaar feit hebt gepleegd, zal de rechter je vertellen of dat je wel of niet in hoger beroep mag gaan. 

Het gerechtshof

Wanneer je in hoger beroep gaat, kom je uit bij het gerechtshof. In het gerechtshof zal de zaak door 3 rechters behandeld worden in plaats van door 1 rechter. Ze bekijken de zaak helemaal opnieuw en luisteren naar de standpunten van alle partijen. Het gerechtshof is niet gebonden aan de uitspraak van de eerdere rechtbank. Het kan dus voorkomen dat de straf lichter uitvalt dan in eerste instantie de bedoeling was. Maar het kan ook voorkomen dat de straf zwaarder uitvalt. Wanneer je het niet eens bent met de uitspraak van het gerechtshof, kun je naar de Hoge Raad. De Hoge Raad controleert of dat het recht juist is toegepast en of de uitspraak op de juiste manier is onderbouwd. 

Hoger beroep tegen je

Wanneer er in een zaak een bepaalde uitspraak is gedaan, kan de officier van justitie ook in hoger beroep gaan wanneer hij het niet eens is met de uitspraak. Ook wanneer de officier van justitie in hoger beroep gaat, zal de zaak opnieuw bekeken worden. Je kunt dit hoger beroep niet tegen houden, hierdoor kan het gebeuren dat de straf die je krijgt of de uitspraak die gedaan wordt, tegenvalt in vergelijking met de vorige uitspraak. Maar net als met het hoger beroep wat je zelf kunt aanvragen, kan het ook zijn dat de uitspraak en de straf juist meevallen en dat het milder wordt. 

Advies vragen

In hoger beroep gaan hoeft niet altijd slim te zijn. Vaak heb je in een rechtszaak te maken met een advocaat die je bijstaat. Het is dan ook verstandig om de advocaat om advies te vragen met betrekking tot hoger beroep. Wanneer de uitspraak van de rechter mild is geweest, is het vaak verstandiger om niet in hoger beroep te gaan om er toch meer uit te krijgen. Wanneer het tegenvalt, is dat alleen maar vervelender. De advocaat kan dit op een goede manier beoordelen en zal je dan ook op een gepaste wijze advies geven over het hoger beroep.

 

Weet u niet zeker of u een zaak heeft?

085-773 70 80

(Lokaal tarief)

  1. Bel onze intakebalie
  2. Vertel kosteloos uw juridische probleem
  3. De juiste advocaat wordt gezocht
  4. De advocaat neemt vrijblijvend contact met u op